Nationale Buitenlesdag 2018

Dinsdag 10 april 2018 doet De Plantage in Veenendaal mee aan de Nationale Buitenlesdag. Op deze dag geven leerkrachten in heel Nederland buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties en gezondheid van kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk! Buiten leren kinderen op onderzoekende en speelse wijze, én kunnen lessen eenvoudig gecombineerd worden met bewegen.

Tijdens de Nationale Buitenlesdag worden op zo’n 1300 scholen buitenlessen gegeven. Ook De Plantage doet mee aan deze derde editie van de Buitenlesdag. De Plantage wil leerlingen laten opgroeien tot verantwoordelijke, volwassen burgers met oog voor hun omgeving. Daar past les op de buitenterreinen van de school uitstekend bij: niet alleen op het gebied van natuureducatie, maar ook reken- en taalvaardigheden, beeldende en  maatschappelijke vaardigheden kunnen in de buitenruimte op uitdagende en inspirerende wijze worden ingevuld.

IVN en Jantje Beton organiseren voor het derde jaar de Nationale Buitenlesdag. Zij zien dat leerkrachten knelpunten ervaren bij het geven van buitenlessen, waardoor zij minder naar buiten gaan dan ze zouden willen. Leerkrachten denken dat de ideale verhouding tussen binnen en buiten les voor leerlingen 75% binnen en 25% buiten is. Nu is de verhouding gemiddeld 99,5% binnen en 0,5% buiten. Een van de redenen waarom er nog weinig buiten les wordt gegeven, is het gebrek aan buitenlesmateriaal. Daarom hebben IVN en Jantje Beton samen met leerkrachten een Buitenlesbundel ontwikkeld, vol uitgewerkte lessen en lesideeën.