Gezonde school

De Gezonde School-aanpak (www.gezondeschool.nl) is een praktische aanpak om structureel te werken aan gezondheid op school. Als school kiezen we daarbij een aantal gezondheidsthema’s om aandacht aan te besteden. Naast voor de hand liggende thema’s als voeding en beweging, worden ook thema’s als fysieke veiligheid, relaties en seksualiteit, milieu en natuur en welbevinden en sociale veiligheid verkend.

Voeding

Om gezonde voeding te stimuleren hebben we op dinsdag en donderdag de zogenaamde fruitdagen ingesteld. Kinderen mogen dan fruit of iets anders gezonds meenemen. Ook voor de andere dagen pleiten we voor een gezonde keuze.Jaarlijks geven we ook de zogenaamde ‘Smaaklessen’ in elke groep.

Kinderen mogen hun eigen groep als ze jarig zijn (geweest) trakteren. We pleiten voor gezonde traktaties. Lolly’s zijn i.v.m. veiligheid niet gestaan. Meesters en juffen hebben graag in plaats van een traktatie een kleine bijdrage voor in het spaarvarken, uiteraard volledig vrijblijvend, of fruit voor op de fruitschaal in de teamkamer.

Naast de aandacht voor voeding is er op school ook speciaal aandacht voor drinken. Alle kinderen die nieuw binnenkomen ontvangen een bidon. Op woensdag is het waterdag.

 

Vignetlogo Gezonde School

Het vignet ‘Gezonde School’ is een erkenning voor scholen die de gezondheid van hun leerlingen hoog in het vaandel hebben staan. In het schooljaar 2015-2016 heeft de Fontanusschool zich op meerdere thema’s aangaande de Gezonde School gericht en heeft de school het vignet t/m januari 2019 ontvangen. Voor Voeding en Sport & bewegen heeft de school het deelvignet ontvangen.

 

JOGG

Wij werken samen met Jongeren Op Gezond Gewicht Harderwijk. JOGG (www.jogg-harderwijk.nl) is een lokale aanpak gericht op de aanpak van overgewicht bij de jeugd. Die lokale samenwerking leidt tot betere sport, beweeg- en speelfaciliteiten en voor meer aandacht voor voeding en beweging.
Sinds november ’15 maken we als school gebruik van een nieuw speelveld achter de school. Een fijne aanvulling naast ons eigen groene speelplein is deze moderne en speelse voorziening.